Radionica u Rogoznici

Brodomodelarska sekcija JK Zente u suradnji s jedriličarima iz Šibenika i Rogoznice, posebno s gosp. Hrvojem Duvančićem je organizirala  promotivnu regatu za RU jedrilice RG65 „Kup Rogoznice , 2015.“. Okupili smo sudionike, djecu i mlade, iz Splita, Biograda n/m, Šibenika, Primoštena, Rogoznice. Regatu smo osmislili kao promotivnu regatu, uz preklapajući termin i mjesto održavanja s kriterijskom  IOM regatom „Rogoznički kup 2015.“,  kako bismo početnicima i naprednijim jedriličarima RU jedrilica RG65 omogućili druženje i razmjenu iskustava međusobno ove mlade RU klase u Hrvatskoj. 
Vrijedno je spomenuti izvrsnu koheziju naprednih IOM jedriličara i mlađih RG65 jedriličara, spoj iskustva i mladosti, gdje su IOM jedriličari ljubazno i svesrdno prihvatili prisutnost i zanimaciju mlađih jedriličara za  njihova bogata znanja i iskustva. U tom smjeru želimo napraviti u budućnosti neke radionice (u manjim grupama!), gdje bi se djeca upoznali s još barem tri klase RU jedrilica i njihovim specifičnostima. 
Smatramo kako natjecanja za ovu klasu trebaju biti češće, jer služi kao izvrstan primjer kako sudionici unapređuju svoje RU modele i vještine kako bi postigli što bolju brzinu modela, te postigli što bolji omjer sila  koje utječu na kretanje RU modela. Zato je potrebno međusobno uvažavanje dostignuća koja se najbolje očituju kroz natjecateljski dio, koji izvrsno djeluje kao motivirajući faktor bavljenja RU jedrilica RG 65. 
Uvidjeli smo razlog formiranja simpatizera i jedriličara RU jedrilica u gradovima i klubovima kao manje grupe koje bi se svojom kvalitetom i aktivnošću mogle kvantitativno širit i osamostaliti. Za to je potrebna stručna i financijska pomoć.
Cijeli program smo osmišljavali u cilju razvoja tehničke kulture, gdje su nam  radio upravljani modeli RG65 poslužili kao izvrstan primjer kako djeci pokazati osnove mehanike, elektrotehnike, poznavanje materijala (drvo, plastika, aluminij, olovo, druge legure, dakron platna itd.),  aerodinamičnost i djelovanje drugih sila i njihovih zakonitosti. 

rog1rog2rog3rog4