Povijest JK Zenta

PŠD «ZENTA» osnovano je daleke 1934. godine, a njegova jedriličarska sekcija djeluje od proširenja lučice početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao samostalni klub udružen u PŠD «ZENTA» jedriličarski klub «ZENTA» djeluje od 1992. godine. JK «ZENTA» je član Hrvatskog jedriličarskog saveza, Zajednice tehničke kulture grada Splita i Županije i Splitskog saveza športova.
U drugoj polovici osamdesetih godina osniva se škola jedrenja za klasu optimist, koja se održala svojim konstantnim radom do danas. Škola jedrenja odvija se tokom cijele godine, te obuhvaća djecu uzrasta od 8. do 15. godina na jedrilicama klase optimist.
U toku cijele godine 20-tak djece upozna se s osnovama jedrenja, upoznavajući se s jedriličarskom opremom (sastavni dijelovi broda, jedra, osnovama meteorologije, ...), osnovama jedriličarskih pravila, ... Djecu se uči i potiče na rad s brodom sve do nivoa samostalnog jedrenja, kada su spremni sami učestvovati na regatama.
Škola jedrenja ima i rekreativnu grupu koja egzistira uz takmičare. Sačinjavaju aktivni pogon JK"ZENTA", te redovno učestvuju u treninzima i na regatama. Ističemo da su prve jedriličarske korake u našem klubu napravili jedriličari koji bilježe značajne rezultate i medalje na svjetskom nivou, a sada članovi drugih klubova, kao što su Milan Vujasinović, Tonko Kuzmanić, olimpijac Luka Mratović, Antea Kordić i drugi. Oni se tradicionalno sastaju svake godine u studenom mjesecu u prostorima škole jedrenja JK Zenta i evociraju uspomene. Posebno se sjete prvog trenera barba Brace Ivančića.
Kao klub, ponosni smo na naše takmičare koji su postigli zavidne rezultate na svjetskom nivou. Izdvojili bi smo našeg najsjajnijeg jedriličara Ivana Kljakovića-Gašpića aktualnog olimpijca i dvostrukog osvajača zlata na Evropskom prvenstvu 2009. i 2010. godine, prije toga dvije godine srebrni, te brončani na svjetskom prvenstvu 2009. godine u olimpijskoj klasi FINN. Bambi je proglašen za sportaša Hrvatske za 2009. godine od strane HOO, dobitnik Nagrade grada Splita za istu godinu, te je sportaš Splita tri godine za redom 2008.-2010.
Klub njeguje i brodomodelarsku sekciju radioupravljanih jedrilica klase 1 metar i G70. Rad pokojnog Stanka Ninčevića od osamdesetih godina prošlog stoljeća urodio je plodom. Naši su takmičari i u tom segmentu brodomodelarstva i jedriličarskih vještina bez premca u Hrvatskoj i u svijetu. Među njima ističemo slijedeće naše takmičare: Ante Kovačević, osvajača srebrnih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, te Zvonka Jelačića prvaka svijeta za 2009. godinu i brončani na europskom prvenstvu 2010. godine. Novi naraštaj jedriličara modelara broji već desetak članova, čiji tim osvaja Kup Hrvatske već godinama, četrnaest za redom, te sudjeluje u nastupima reprezentacije.
Zahvaljujući uspješnom radu i rezultatima kluba JK Zenta je dobio priznanje HJS 2004. godine i Državnu nagradu za tehničku kulturu «Faust Vrančić» za 2009. godinu.
Aktivnosti kluba se protežu i kroz klasu Krstaš koja ima vrlo brojnu flotu. Krstaši iz JK «Zenta» redovno sudjeluju na svim važnijim regatama u Hrvatskoj. Timovi koje predvode mladi i vrsni jedriličari, mladost je našeg kluba, čija ljubav, strast i veliki angažman potvrđuju da je ipak mladost ta na kojoj budućnost ostaje. JK «Zenta» broji preko 250 članova, od kojih je 120 aktivno i verificirano kod HJS. Organizatori smo tri regate krstaša, dvije za radio upravljane jedrilice i jedne za klasu optimist i laser 4,7.
Klub djeluje u skromnim tehničkim uvjetima. Tijekom protekle godine uspjeli smo prostor na kojem se odvija aktivnost škole jedrenja i jedrenja u malim klasama urediti, opremiti pontonom i stare dotrajale kontejnere zamijeniti novima te na taj način osigurati donekle normalne uvjete za rad. Držimo to ipak privremenim rješenjem jer već gotovo od osnutka očekujemo izgradnju čvrstog objekta za što je zaduženo PŠD «Zenta» kojem je povjereno upravljanje i gospodarenje prostorom cijele lučice.
Prioritetni ciljevi kluba svakako su okupljanje što većeg broja mladih, stvaranje povoljnih uvjeta za kontinuirano bavljenje jedrenjem i nakon klase optimist, te poticanje što većeg učešća krstaša na regatama. Pored navedenog ili u cilju ostvarenja navedenog želja nam je urediti klub tako da to bude mjesto ugodnog druženja kroz aktivno ili rekreativno bavljenje športom.